Доц. Кадурина: Профилактика на дерматомикози

Дерматомикозите са едни от най – честите кожни заболявания, при които освен кожата се засягат и кожните придатъци – косми и нокти, обяснява ни доц. Мирослава Кадурина, завеждащ клиниката по алергология и дерматология към ВМА и специалист с дългогодишна практика
Типичните изменения при дерматомикозите позволяват точна диагностика при условие, че е потърсена навреме квалифицирана помощ от лекар – дерматолог.
В комплекса мероприятия за профилактиката на дерматомикозите влизат своевременното разпознаване на заболяването, изолиране и лечение на болните, намиране на източника на заразяване и преглед на лицата, които са имали контакт с болния, дезинфекция на бельото, дрехите и принадлежностите на болния, както и контрол над правилното санитарното състояние на лечебното помещение.
Характерно за дерматомикозите е, че заразата може да се предаде от котка на друго животно или човек, от човек на котка, от друго домашно животно на котка, както и от човек на човек. Всичко това спомага за широкото им разпространение.
Диагностиката на заболяването се извършва чрез микроскопско изследване по специални методи, при което се виждат нагънати и пръснати мицелните гъбички.
В повечето случаи микроспорията и трихофитията протичат в хронична, но рядко и в остра форма. Попадналите върху кожата гъбички най-често засягат кожата около носа, очите, ушите, шията , гърба, но пораженията могат да обхванат и кожата на крайниците, гръдния кош и корема.
На тези места се появяват рязко отграничени сивобелезникави, закръглени, безкосмени петна, покрити с азбестоподобни люспици, струпеи. В ранния стадий на болестта по засегнатите и възпалени места на кожата, около кръглите, покрити със сплъстени косми огнища, се образуват множество дребни мехурчета, които се пукат, засъхват и образуват струпеи.
Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и микроскопското изследване на материал от засегнатите места, в които се откриват голямо количество мицелни нишки и дребни спори.
За дезинфекция на дрехите на болния (в процеса на лечение), те се накисват с 1% разтвор хрорамин, и след това се изпират по обичаен начин. След лечението на болния, всичките дрехи се дезинфекцират в камера с формалинови пари.

Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s