Доц. Кадурина: Кожна биопсия

За повечето сериозни заболявания при човека, биопсията има решаващо значение за определяне причината на болестта, нейната напредналост, както и за лечебното поведение, обяснява ни доц. Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА.
Кожната биопсия представлява диагностична процедура на вземане на парче от патологичната кожна тъкан за нуждите на хистопатологичното, електронно-микроскопското изследване и имунофлуоресцентно изследване с цел подпомагане диагнозата при различни дерматози.
За целта се взема малко парченце кожа – достатъчно е парчето да е с размер 5 -10 от кожната или мускулна тъкан. Предварително мястото се обезболява чрез локална анестезия – инфилтрационна анестезия.
Работи се в стерилна среда, със стерилни хирургични инструменти, стерилни ръкавици, стерилни марли и др. стерилни помощни материали. На мястото на взетото парченце кожа остава малък дефект, който в повечето случаи заздравява до 3 дни.
В случаите на по-голяма по размери биопсия се поставят хирургични шевове, които се снемат на 7-14 ден, според топографската локализация. Кожната биопсия се назначава и провежда от Дерматолог, със специалност Дерматология и Венерология.
Размерите на кожната биопсия варират от 5 мм до 10 мм.
Резултатите от това изследване се получават до 14 дни.
Клиниката по дерматология към Военно-медицинска Академия предлага възможност за консултации на хистологични препарати на пациенти от цялата страна.
Лабораторията по дерматохистопатология и имунохистохимия е лицензирана и има сключен договор с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за взимане на биопсичен материал, обработка и консултация на хистологични препарати по приетите клинични пътеки.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s