Доц. Кадурина: Епидермис

Епидермисът е повърхностният слой на кожата. Състои се от многослоен плосък епител. Най-дебел е на петата и най-тънък на клепачите и устните. Той е и най-тънък в сравнение с останалите – дебелината му е различна в различните точки на тялото, но не надминава 2 мм. Вътрешните слоеве на епидермиса са съставени от живи клетки, които бързо се делят. Повърхностната част на епидермиса се вроговява и се олющва. Отпадналите от повърхността на кожата клетки се заместват от нови, образувани в по-дълбоките слоеве на епидермиса.

Епидермисът е съставен от епителни клетки с различни функции, които постоянно умират и се обновяват. Животът на всяка епидермална клетка започва в най-дълбоката част на слоя и завършва във външния рогов пласт.
Основния слой е най-дълбокия слой на епидермиса, и отдолу граничи със самата кожа – дерма. Епидермисът е съставен от ред цилиндрични клетки. Тук протича размножаването на клетките на епидермиса. В тези клетки се съдържа меланин. Той се образува от специални клетки – меланоцити. Меланин почти липсва по дланите и по стъпалата.

В зависимост от количеството на пигмента съответства и цвета на кожата. Жителите на топлите страни притежават значително количество меланин, при това количеството е различно на отделните участъци на кожата дори при един и същи човек. Меланинът защитава организма от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху ядрата на клетките и дълбоките тъкани.

Шиповидния слой е разположен над основния и се състои от 5-6 реда клетки с форма на куб със светло ядро. Помежду си тези клетки са съединени с многочислени израстъци, наричани междуклетъчни мостове. Между тези израстъци в междуклетъчното пространство протича епителна лимфа, доставяща на клетките хранителни вещества и взимаща от тях продукти за обмена на веществата.

Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s