Доц. Кадурина: Дерматология. Методи на изследване

Поставянето на правилна диагноза на болестта в повечето случаи е залог за успешното и лекуване. Диагностиката е сложен процес, включващ в себе си синтезиране и анализиране на всички сведения, получени за пациента и разграничаването им от сходни заболявания, споделя доц. Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА.. Немалка роля в поставянето на диагнозата играе опитът и умението да съпоставяш подобни случаи от практиката.
Съществува мнение, че диагнозата на кожните и венерически болести е лесна. Твърдение основано на това, че всичко на повърхността се вижда и не е необходимо толкова внимателно да се изследва пациента, както това правят интернистите. Това мнение е грешно поради редица причини.
Първо, съществуват много малко чисто кожни заболявания, при които проблемът се вижда на повърхността. В повечето случаи болестта на кожата е проявяването на повърхността на различни, понякога тежки, висцерални нарушения, които се явяват един от признаците, свойствени за дадена обща болест. Почти всички инфекциозни болести – коремен тиф, скарлатина, морбили, рубеола, сибирска язва и др.) се съпровождат с кожни симптоми, които впрочем, се появяват рано и помагат за поставянето на диагноза.
Второ, трудността в диагностицирането също така е резултат и от многочислеността на дерматозите. По данните на редица автори, дерматозите са над 2 хиляди. Числото им постепенно расте, заради включването на отделни нозологически единици на множество синдроми, които често се явяват варианти, клинически разновидности на (даже от отдавна познати) болести.
Освен това много дерматози (псориазис, екзема, различни обриви при сифилис, многобройни генодерматози и др.) имат значително число на клинични варианти.
Трето, дерматозите се проявяват на кожата в сравнително неголямо число първични (петно, мехур, др) и вторични (кора, обелване, цепка, ерозия, язва, белег, вторична пигментация) морфологични елементи. Това изисква от лекаря-дерматолог добра обща и зрителна памет, умение да разпознава често срещаните, нетипични и оскъдни, а понякога усложнени от вторична инфекция, замаскирани обриви и точно да различава многочислените цветови оттенъци. При болните от дерматоза могат да се наблюдават субективни чувства и в клиническата картина на болестта може да отсъства любимият локализиран обрив. За това да се диагностира дерматоз и венерическа болест, даже често срещани, но странно протичащи, е много сложно.
Ние се надяваме, че с този материал ще помогнем на дерматолозите, гинеколозите, уролозите, лаборантите, терапевтите и на докторите от други специалности да се ориентират в някои методи и методики, които спомагат за поставянето на диагноза на болните.
Тук са показани както нови така и стари, в повечето случаи несправедливо забравени, методи на диагностициране, които заедно с клиническата картина на дерматоза могат да помогнат за разпознаването на болестта.
Трябва да се напомни, че изследването и по нататъшното лечение на болната кожа или венерическа болест трябва да бъде строго индивидуално. Това се отнася не само за дерматозите с неизяснение етиология и патогонеза, но и за такива, за които причината е ясна.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s