Доц. Кадурина: Грижи за кожата на лицето през зимата.

Грижи за кожата на лицето през зимата.
Всички знаем, че грижата за кожата на лицето зависи от типа кожа, но даже при хора с нормален тип кожа има голяма разлика в състоянието на кожата, особено на шията, на лицето и китките на ръцете които са изложени повече на въздействието на факторите на външната среда. Затова е необходимо да имаме представа за особеностите на грижата за кожата на лицето в зависимост от сезона, съветва ни доц. Мирослава Кадурина, ръководител на клиниката по дерматология и алергология към ВМА и специалист с дългогодишна положителна практика.
Зимата, заедно със снега и студения и свеж въздух причинява на кожата немалко проблеми: студът, сухия въздух в помещенията, и прахът съществено нарушават защитните нива на кожата. Промяната на баланса на съдържание на влага и мазнини в кожата води до чрезмерна загуба на влажност и до по-лесното проникване на микроорганизми и токсини, предизвикващи различни кожни заболявания и преждевременно остаряване на кожата.
Силният студен вятър също така води до свиването на капилярите – което нарушава кръвоснабдяването и подхранването на кожата, в резултат на което се предизвиква зачервяване, сухост на кожата и появяване на неприятни бръчки. Как да се грижим за кожата на лицето, за да се избегнат подобни неприятности?
Почистване на кожата
При студено време се препоръчва използването на тоалетно мляко, ако имате суха кожа, и на пяна за измиване – в случай, че имате мазна кожа. След измиване използвайте при възможност тоник – той отстранява остатъците от средствата за измиване и добре тонизира кожата. Избягвайте тоник без съдържание на спирт. Пилинг и скраб процедури ще помогнат за почистването на кожата на лицето и ще ускорят нейната регенерация.
Защита на кожата
Резките промени на температурите могат да оставят своята следа: кожата на лицето трудно се адаптира, когато от топло помещения излизаме на улицата или обратното. Не всички овлажняващи продукти могат да се използват през зимата, даже при температури по ниски от 0 градуса е по-добре да ги замените със специален защитен крем от студа.
При температура под 10 градуса – максимално намалете използването на кремове на водна основа, а при 15 градуса избирайте кремове с натурални масла. Такива кремове защитават кожата на лицето прекомерно изсушаване в офисни помещения, а също така и от въздействието на уличния вятър. При нанасянето на такива кремове на кожата се образува защитен слой, който защитава кожата от студения въздух навън и от сухия въздух вкъщи. Главната особеност на кремовете против студ е това, че могат да бъдат нанасяни на лицето непосредствено преди излизането навън.
Хидратиране на кожата
Хидратиране на кожата е винаги необходимо, особено през зимата, допълва доц. Кадурина. Трябва да отбележим, че повечето средства за грижа за кожата (тонални, хидратиращи кремове) следва да се нанасят на лицето не по-късно от час преди излизане навън. В противен случай кожата на лицето може да пострада от съдържащата се в кремовете вода, която може да доведе охлаждане на кожата и нарушаване на обменните процеси вътре в нея. Препоръчва се нанасянето на хидратиращи кремове вечер, след предварително почистване на кожата на лицето. Също така качественият тонален крем е добър защитник на кожата, който не следва да бъде пренебрегван.
Подхранване на кожата
Подхранването на кожата е основата на зимната грижа за кожата на лицето. Осъществява се предимно с използването на маски. В състава им е задължително да присъстват мазнини, витамини , жълтък и сметана. Могат да бъдат използвани специални фабрични маски. Бъдете сигурни, че удачно подбраната козметика, приемането на витамини и правилното хранене също така ще помогнат да запазите кожата на лицето си невредима и през зимата.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s