Доц. Мирослава Кадурина: Какво трябва да знаем за разширените пори?

Разширените кожни пори се наблюдават най-вече при хора с мазна или комбинирана кожа, но все пак от тях могат да страдат жени с всякакъв тип кожа, разказва доц. Мирослава Кадурина, сочена за един от най-добрите специалисти-дерматолози у нас.

За съжаление разширените пори не могат да се „излекуват”, а още по-неприятен е фактът, че ако за кожа с разширени пори не се полагат правилните грижи, порите се превръщат в развъдник на бактерии. Неправилната грижа може също да запуши порите и да доведе до образуване на т.нар. черни точки и пъпки по лицето. Най-често такива пори се наблюдават в Т-зоната на лицето – т.е. челото, носа и брадичката.

Причините за разширяването на порите могат да бъдат както естествени (напр. генетични фактори, хормонални проблеми, възпаляване на кожата или акне, дехидратиране на кожата, прекомерна употреба на козметика и др.), така и провокирани от фактори в околната среда – замърсяване вследствие на излагането на мръсен въздух, остатъци от козметика и прочее. Затова е особено важно често да почиствате кожата си.

Както споменахме, до момента не е открито лечение на разширените пори. Възможно е, обаче, те да се скрият до известна степен. Ето няколко начина за това.

Почиствайте кожата си
Ефективен начин да направите разширените пори по-малко видими е да ги почиствате редовно, за да не се събира в тях мръсотия. Почистването премахва също така и излишното омазняване и остатъците от грим по кожата, като така предотвратява опасността от запушване на порите и по-нататъшното им разширяване.

Редовно използвайте ексфолианти
Ексфолирането е важна част от режима на грижа за кожата. Когато се борите с разширените пори, то е особено важно, тъй като подсигурява това кожата да остане чиста. В същото време ексфолирането премахва най-горния слой мъртви кожни клетки и позволява изграждането на нови клетки отдолу.

Правете си парна баня на лицето си
Парната баня за лице е чудесна техника за почистване на кожата. Тя почиства порите в дълбочина и помага за отстраняването на токсините. Правете процедурата поне веднъж в седмицата, а след това използвайте подходяща маска за лице или овлажняващ крем, за да затворите порите.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s