Доц. Мирослава Кадурина разказва за най-честите козметични процедури

Ако вече сте опитали всички продукти за кожа и не сте доволни от резултата, обърнете се към дерматолог за съвет относно козметични процедури, които могат да се окажат положителни за вас, съветва доц. Мирослава Кадурина, завеждащ клиниката по дерматология и алергология към ВМА.

Ето и кратък преглед на някои от най-често прилаганите козметични процедури.

Химически пилинг: използва се за намаляване на ефекта от слабо до средно фотостареене на кожата (т.е. стареене вследствие на излагане на слънце). При този пилинг върху кожата се прилага химически агент, който я кара да се обели в рамките на даден период от време. Макар след него на кожата да са необходими няколко дни за възстановяване, крайният ефект е по-мека кожа с по-малко бръчки.

Моделиране на меките тъкани: това е процес, който включва инжектиране на колаген или други дермални филъри в кожата, за да се премахна бръчките или други белези. Инжектираното вещество замества тъканта, която е загубена под кожата. Възможно е да има странични ефекти след процедурата (например леко подуване), но ако се появят, тези ефекти изчезват в рамките на няколко часа до няколко дни.

Ботулинов токсин (инжекции с ботокс): в лицевите мускули се инжектира много малко количество чист ботулинов токсин. Това бликира нервите в дадения мускул и го кара да се отпусне, предотвратявайки появане на бръчки, причинени от мускулните контракции. Резултатите от такава инжекция траят от 3 до 4 месеца.

Дермабразия: това е процедура, която се състои в премахването на най-горния слож на кожата чрез бързо-въртяща се четка. В резултат на това се изгражда нов горен слой на кожата, който е по-мек и с по-малко бръчки. Страничен ефект от дермабразията е зачервяване на кожата, което наподобява слънчево изгаряне, а дискомфортът от това се премахва с медикаменти. Новият слой кожа се изгражда обикновено за около 10 дни, но в рамките на 3 до 6 месеца след процедурата трябва да се избягва излагането на слънце.

Микродермабразия: при тази процедура най-горния слой на кожата се премахва с фини алуминиеви кристали. При микродермабразията почти няма странични ефекти и може да се прилага повторно след определен период от време.

Хирургични процедури: най-често се използват, за да премахнат торбички под очите, да коригират челото, бузите и зоните около устата. Както всяка хирургична намеса, тези процедури крият рискове, а възстановителните периоди са относително дълги в сравнение с не-инвазивните козметични процедури.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s