Пъпките се превръщат в белези? Предотвратете това, съветва доц. Мирослава Кадурина

Ако пъпките, които се появяват по лицето ви, често се превръщат в белези след това, трябва да се фокусирате върху предотвратяването на това, съветва доц. Мирослава Кадурина, завеждащ клиниката по алергология и дерматология към ВМА и специалист с дългогодишна практика.

Първото и най-важно правило е: не пипайте лицето си! Често изстискването на пъпките може да раздразни кожата, а това да доведе до възпалителна реакция и следователно – до появата на белег. Внимавайте да не докосвате лицето си твърде често, било то съзнателно или несъзнателно. Това води до разпространяване на бактерии по кожата на лицето и значително увеличава риска от поява на белези.

За да се избегнат белези, пъпките трябва да се третират още при първите признаци за появата им. Един от най-често използваните медикаменти е бензоил пероксид – той е наличен в повечето продукти за лице, като например почистващи лосиони или гелове.

Бензоил пероксидът действа като намалява количеството на бактериите, вкарва кислород в порите и изчиства фоликулите от излишните мъртви кожни клетки. Странични ефекти от употребата му са изсушаване на кожата и появата на люспи, затова заедно с него е добре да се използва и овлажняващ лосион за лице.

Друга разпространена съставка е салициловата киселина, бета-хидрокси киселина, която се използва в редица почистващи лосиони и кремове. Тази киселина спира процеса на формиране на акне и действа като ексфолиант, освобождавайки кожата от мъртвите клекти и почиствайки порите. При бременни и кърмачки салициловата киселина трябва да се употребява единствено след консултация с лекар.

С превантивна цел бензоил пероксидът и салициловата киселина трябва да се прилагат върху цялото лице не само за да премахнат появила се пъпка, а за да поддържат порите на кожата чисти и да почистват почти невидими петна по кожата. При регулярната им употреба, скоро ще забележите положителните им ефекти върху кожата ви.

доц. Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s