Доц. Мирослава Кадурина с полезни съвети за използването на слънцезащитните лосиони

Макар лятото вече да е към края си, много от вас вероятно са планирали лятната си отпуска за септември. Затова се обърнахме към доц. Мирослава Кадурина, виден специалист-дерматолог, с въпроса как е правилно да се прилагат слънцезащитните лосиони.

„Най-важното при използването на слънцезащитни кремове е в действителност да ги нанесем по кожата”, посъветва ни шеговито доц. Кадурина и после сериозно добави, че рискът от развиване на рак на кожата е пряко свързан с количеството ултравиолетово лъчение, на което се излагаме. Затова и ни даде следните съвети за използване на слънцезащитни лосиони.

Повечето хора не използват правилното количество лосиони против слънчево изгаряне, разказа д-р Кадурина, т.е. нанасят недостатъчно лосион върху кожата. Правилното количество е колкото чаша за шот – това може и да ви се струва много, но иначе кожата ви остава незащитена. Ако една опаковка слънцезащитен крем ви стига за цяло лято – то тогава определено трябва увеличите „дозата” си.

Друг важен момент е това кога да се нанесе слънцезащитния лосион. В идеалния случай, това трябва да става на суха кожа преди да започне излагането на слънце, най-добре 15 до 30 минути преди да се покажете навън. Това е така, защото повечето слънцезащитни лосиони трябва да се абсорбират от кожата, за да имат ефект. Важно е да запомните, че лосионът против слъце трябва да се нанася повторно, тъй като той се отмива от водата и „пада” при контакт на кожата с дрехите, плажната кърпа и др. Повторното нанасяне трябва да се случва на всеки 2 часа, за да бъде защитата ефективна.

Слънцезащитните лосиони трябва да се нанасят на всяка част от кожата, която се излага на слънце. Често забравяме части от тялото, като например ушите, задната част на врата и стъпалата, но те също имат нужда от защита от вредните слънчеви лъчения. За да избегнем изгаряне на устните, трябва да използваме балсам за устни със слънцезащитен фактор. Не забравяйте, че дори да се криете под сянката на чадъра, все пак сте изложени на опасност – слънчевите лъчи се отразяват и пречупват в пясъка и водата и така можете да изгорите дори и ако сте на сянка.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s