Доц. Мирослава Кадурина: защо старее кожата?

Както знаем, стареенето на кожата е част от цялостното стареене на човешкия организъм, напомня ни доц. Мирослава Кадурина, един от най-добрите дерматолози у нас. Към момента на учените са известни два вида стареене на кожата: вътрешно и външно.

Вътрешното стареене е естествен процес на „амортизация” и за съжаление е неизбежен. Счита се, че този процес започва в средата на двайсетте ни години, когато производството на колаген в организма ни се забавя и възстановяването на кожните клетки започва да изисква повече време. На този етап ефектът от стареенето на кожата може да не е видим, но с течение на времето става все по-явен. Някои от промените, които се забелязват, са появата на бръчки, „вдлъбване” на бузите и очите и изтъняване на кожата. Важно е да се знае, че при този вид стареене на кожата генетиката играе важна роля.

Външното стареене, от друга страна, се причинява предимно от външни фактори и за съжаление ускорява процеса на естествено стареене на кожата. Най-сериозният фактор от околната среда, който причинява това външно стареене, е излагането на слънце. Слънчевото ултравиолетово лъчение нанася сериозни вреди на кожата ни, затова трябва да предпазваме кожата си от него още от ранна възраст. Стареенето е необратим процес и няма как да го избегнем, но можем значително да го забавим като се предпазваме от потенциалните опасности и избягваме вредни навици като употребата на алкохол, тютюнопушенето, недоспиването и големите количества стрес.
Доц. Мирослава Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s