Доц. Мирослава Кадурина: Процедури с IPL се отразяват изключително добре на пациенти с розацея

Розацеята е често срещано хронично заболяване, което се характеризира със зачервяване на кожата на лицето. От него най-често страдат жени във възрастовата група 30 – 50 години.

Към момента причините за поява на розацея не са установени. Счита се, че за нейното развитие допринасят комплексни фактори като например абнормални кръвни телца, нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция, генетична предразположеност, злоупотреба с пикантни храни, тютюнопушенето, стреса и други.

Заболяването протича в три стадия и ако не се лекува навременно, прогресира. При особено задълбочаване, розацеята може да доведе и до различни очни заболявания и дори слепота. Затова при първите симптоми (зачервяване на кожата, поява на кожни капиляри, отоци или оформяне на червеникави гнойни пъпчици), трябва задължително да се консултирате с дерматолог.

На този етап не е познато лечение, което да отстрани розацеята напълно. Навременната консултация със специалист обаче позволява нейния контрол. Първата стъпка е установяването на факторите, които провокират заболяването у даден пациент и след това да се елиминират (или да се избягват, доколкото е възможно). Вътрешното лечение, което се прилага, се осъществява предимно с антибиотиците, а локалното – със слабо активни средства. Особено добри резултати се постигат и при лечение с IPL терапия, споделя доцент Мирослава Кадурина, доказан специалист в областта на дерматологията.

Болните от розацея не трябва да използват агресивна козметика и да се подлагат процедури, свързани с резки температурни промени на кожата (например парна баня). Миенето на лицето със сапун и излагането на слънце също са противопоказни.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s