Внимавайте с летните коктейли, съветва ни доц. Мирослава Кадурина

През летните месеци комбинацията от излагане на слънце и различни дейности могат да провокират някои необичайни обриви. Представете си следното: наскоро сте били домакини на барбекю, където сте сервирали предимно Мохито (коктейл от ром, сок от лайм, листа от мента и др. съставки). И преди сте се наслаждавали на този коктейл без проблеми, но сега изведнъж по ръцете ви се появява странен обрив, след като се правили коктейлите. Защо ли? Заради комбинацията от сок от лайм и ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Такива обриви се наричат фотодерматит и се появяват, когато кожата е в контакт фоточувствителни вещества в присъствието на ултравиолетова светлина. В много растения се откриват естествени фотосинтезиращи химикали, които поглъщат енергия от ултравиолетовата светлина и така се променя композицията на енергията.

При директен контакт, тези химически реакции могат да повредят мембраните на кожните клетки и да причинят зачервяване, болка и пришки от 24 до 48 часа след излагането на фотосинтетичния агент. Тези алергични реакции не са индивидуални – могат да се появят у всеки при същите обстоятелства.

Фотодерматитът не изисква специфично лечение, но е добре да се избягва контакт с такива растения, за да се предотврати бъдеща алергична реакция. Ако кожата боли много или е възпалена обаче, задължително трябва да се консултирате с лекар, съветва доц. Кадурина, известен дерматолог и алерголог и шеф на клиниката по дерматология към ВМА. „Не спирайте да се наслаждавате на летните напитки”, казва още доц. Кадурина, „но не внимавайте с излагането на слънце!”.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s