Доц. Кадурина: няколко прости трика за предотвратяване на екземи

Екземата най-общо е заболяване на кожата, което се характеризира със сърбеж, почервеняване, сухота и напукване на кожата. Макар за екзема да се предлагат редица медикаменти, най-добрата защита срещу нея си остава предотвратяването й. Прост режим на грижа за кожата може драстично да намали симптомите на екзема.

Къпане и грижа за кожата

Да се отпуснете в горещата вана е прекрасен начин за почивка, но за съжаление не се отразява добре на кожата и причинява сърбеж, ако имате екзема. Дългите вани, особено с гореща вода, дехидратират кожата, затова дерматолозите препоръчват кратки душове с хладка или топла (но не гореща) вода, защото така кожата по-лесно запазва естествената си хидратация.

Контролиране на алергените

Алергените (фактори, които предизвикват алергии) са сред най-честите причинители на екзема. Почти всичко в заобикалящата ни среда може да бъде алерген при дадени обстоятелства – например домашни любимци, прах, полени, парфюми, сапуни, гума и др. Избягването на алергените намалява шансовете от обриви по кожата.

Други съвети

Препаратите за пране оставят следи по дрехите и това може да предизвика екзема, затова е добре да използвате препарати за чувствителна кожа.

Ниската влажност на въздуха също може да повлияе на кожата ви, като я направи суха и напукана и следователно – по-податлива на екземи. За да избегнете това, можете да използвате овлажнители за въздух в помещенията, където прекарвате повече време.

Ако обаче не успеете да предотвратите екземата, незабавно потърсете помощта на дерматолог, съветва доц. Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА. „Самолечението може да причини нежелани странични ефекти, затова искайте мнението на квалифицираните специалисти”, допълва д-р Кадурина.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s