Слънцезащитните лосиони са безопасни, успокоява ни доц. Мирослава Кадурина

Неотдавна групи от енвироменталисти поставиха под въпрос ефективността и сигурността на слънцезащитните лосиони, които се предлагат на пазара. Според тях кремовете и лосионите против слънце не ни защитават така, както би трябвало, и дори могат да носят рискове за здравето.

Видни дерматолози обаче ги оборват и твърдят, че няма доказателства за вреди, които тези лосиони могат да причинят. „Ако има някаква опасност, то тя е тази от рак на кожата и стареенето й, което излагането на слънце причинява”, твърди доц. Мирослава Кадурина, ръководител на клиниката по дерматология и алергология към ВМА и специалист с дългогодишна положителна практика.

Активните съставки в ефективните слънцезащитни лосиони са минералите цинк и титаний и макар повечето продукти да разчитат на тях за защита от вредните лъчения, много от предлаганите на пазара лосиони съдържат и оксибензон – вещество, което може да проникне в организма през кожата й да наруши хормоналния баланс, и следователно е считано за опасно.

Затова доц. Кадурина ни съветва при избора ни на слънцезащитно олио или лосион внимателно да прочетем съставките на опаковката, и ако се съмняваме – да потърсим мнение на лекар.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s