Доц. Мирослава Кадурина: Ако кожата ви е суха, консултирайте се с дерматолог

Сухата кожа е често срещан проблем, който причинява много неудобства. Опънатата и чувствителна кожа и сърбежа, които са следствие от сухата кожа, могат да ви влудят.

Здравата кожа е първична защита на организма срещу инфекции. Ако позволите на кожата си да стане суха и напукана, отваряте път на много бактерии към тялото си, а това може да доведе до сериозни проблеми, предупреждават ни дерматолозите.

Суха кожа причиняват много фактори и заболявания. В тази статия ще разгледаме някои от тях.

В нормалното си състояние кожата е покрита от тънък слой липиди (мастни вещества). Те запазват влажността на кожата и така тя остава мека. Какво тогава причинява ксерозата (мединцинското наименование на сухата кожа)? Обикновено фактор от заобикалящата среда или действие, което прилагате върху кожата си, унищожава слоя липиди и оставя кожата ви незащитена. По-рядко причината е вътрешна – например генетично предразположение към суха кожа или заболяване.

Зони на суха кожа могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често те се срещат по ръцете, прасците или корема. Ако сухата кожа не се лекува, това може да доведе до дерматит – възпаление на кожата, подуване и инфекции. Добрите новини са, че тъй като повечето причини за това състояние са външни, повечето форми на лечение също са външни и лесно можете да излекувате кожата си.

Но да се върнем на причините за суха кожа. Една от най-често срещаните причини е употребата на неподходящи продукти за кожа, например овлажняващи лосиони. Ако вече сте забелязали сухота в кожата си, най-вероятно се опитвате да отстраните проблема като използвате различни лосиони, но те не винаги се употребяват по правилния начин. Овлажняващите лосиони трябва да се нанасят, докато кожата ви е още влажна след душ – само така лосионът ще задържи влагата в кожата ви. Ако нанесете лосиона на суха кожа, най-вероятно той няма да има никакъв ефект.
При суха кожа дерматолозите препоръчват използването на лосиони без парфюми или алкохол. Те трябва да бъдат и достатъчно плътни и омазняващи, за да „запечата” нивото на влажност, необходимо на кожата ви.

Друга често срещана причина за ксерозата е сухият въздух, особено през зимата – той изсмуква влагата от кожата. Затова е добре да предпазвате дермата си не само навън, а и вътре (добре е например да държите овлажнител за въздух в стаята, в която спите.

През лятото пък се засилва влиянието на друг фактор, който влияе на сухотата на кожата: дългите душове и вани. Продължителното излагане на вода и особено топла вода също води до нарушаване на защитния слой от липиди на кожата. Затова специалистите-дерматолози препоръчват по-крактите душове и модерирана температура на водата.

Сапуните също се нареждат сред причините, причиняващи сха кожа, тъй като те лесно унищожават защитните масла на кожата, а се използват относително често. Любопитен факт е, че прекомерно честото миене на ръцете например може да има негативни последствия – вместо да ни защити от бактерии, то може да доведе до изсушаване на кожата, което от своя страна да причини напукване на кожата и така да увеличи възможността за инфекция. Тук отново специалистите ни съветват да използваме по-меки сапуни без алкохол.

Редица лекарства също могат да повлияят на кожата и да я изсушат. Такъв ефект могат да имат например медикаменти срещу високо кръвно налягане, алергии, акне или други кожни заболявания. Ако забележите, че кожата ви става по-суха в следствие на приемането на такива лекарства, незабавно се консултирайте с лекаря си, предупреждава ни доц. Мирослава Кадурина, един от водещите дерматолози у нас. „Лекарят ви вероятно ще промени дозирането на лекарството или просто ще го смени с друго”, обяснява д-р Кадурина.

Споменахме, че сухата кожа може да бъде причинена и от вътрешни фактори, като например друго заболяване. Някои от най-честите такива са например кожни болести (екзема или псориазис), диабет, хипотиреоидизъм или неправилно хранене. В такива случаи консултацията с лекар е задължителна.

Макар ксерозата да е относително леко заболяване, което се лекува лесно, то причинява много неудобства. Затова още при първите признаци на суха кожа е добре да се обърнете към дерматолог, който да ви помогне да идентифицирате причината и да ви предпише правилното лечение.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s