Доц. Кадурина: Подмладете кожата си с химически пилинг

Химическият пилинг е една от най-старите процедури в света – практикувана е още в древните Египет, Гърция и Рим за постигане на по-гладка и красива кожа. Днес химическият пилинг е изключително популярен заради бързия резултат от действието му. Пациентите често прибягват до него, за да намалят или премахнат бръчките, белезите от акне, неравномерна пигментация на кожата, или просто за да подмладят кожата си.

По същността си химическият пилинг е процедура, при която химически агент се използва за премахването на повредения горен слой на кожата и подобряване на нейната текстура.

Макар усложненията в следствие на химически пилинг да са рядкост, процедурата все пак крие рискове. Сред нежеланите ефекти са например подуване или промяна в тена на кожата. За да избегнете тези рискове, винаги се обръщайте към специалисти, които притежават нужните квалификация и опит. Една от най-модерните клиники, където се извършват такива процедури у нас, е клиниката по дерматология и алергология към Военно-медицинска академия в София. Екипът на клиниката притежава дългогодишна положителна практика в областта на козметичната медицина, а ръководителят й, доц. Мирослава Кадурина, е един от водещите дерматолози в страната.

Видове пилинги

Пилингите се делят на три основни категории: повърхностни, среднодълбоки и дълбоки.
При повърхностния пилинг в зависимост от типа кожа и желания резултат се използват специфичен химичен агент, като най-популярна е употребата на алфахидрокси киселините (АХК). Този тип пилинг е подходящ за отстраняване на леки бръчки, неравна пигментация на кожата и акне.
За среднодълбокия пилинг най-често се използва трихлороцетна киселина (ТХК). Той е подходящ за премахване на петна по кожата, както и за проблеми с пигментацията.
Дълбокият химически пилинг е най-силният от всички видове. Агентът, който се използва, е фенолова киселина. Прилага се за отстраняване на дълбоки бръчки, петна, причинени от стареенето на кожата или от слънчева светлина, и за пред-ракови образувания. Резултатите от този вид пилинг са най-дългосрочни, но при него се изисква и по-дълъг период на възстановяване. Феноловата киселина обикновено се използва единствено за пилинг на лице и е възможно да причини перманентно изсветляване на кожата, затова преди да се прибегне до такава процедура, пациентите задължително трябва да се консултират с добър дерматолог.

Странични ефекти

Когато се извършват от опитен и квалифициран дерматолог, химическите пилинги са напълно безопасни. При повърхностните и среднодълбоки пилинги се наблюдават леки странични ефекти като например зачервяване на кожата или леко парене, които продължават до два дни след процедурата. Възстановяването след дълбок пилинг може да трае малко по-дълго от това. Както вече казахме обаче, страничните ефекти от пилинга са рядкост, ако процедурата се извърши от лекар-специалист. Доц. Кадурина

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s