Доц. Кадурина: Мъчат ви мигрени? Излекувайте ги с ботокс!

Освен с бръчките и остаряването на кожата, инжекциите ботокс се с борят и с тежкото главоболие и мигрените, твърдят британски учени. За страдащите от хронично главоболие и мигрена българи има и друга добра новина – у нас ботокс вече може да се поставя само от сертифицирани лекари и така ще спре употребата на контрабанден ботулинов токсин.

За много от хората, страдащи от мигрени, традиционните лекарства просто не вършат работа. Дори и специализираните медикаменти за лечени на мигрена имат само временно действие и не намаляват честотата на болката, а някои лекарства имат нежелани странични ефекти.

Мигрените обикновено са причинени от стрес или са страничен ефект на други заболявания. Инжекциите с ботокс отпускат мускулите на лицето и така драстично намаляват или елиминират главоболието. За да се отърват от мигрените дългосрочно, пациентите трябва да преминат през серия процедури с ботокс. Преди това е задължителна консултацията с лекар, тъй като някои пациенти могат да реагират лошо на лечението с ботокс. Самите процедури също трябва да бъдат извършени от лекар, за да се избегнат рискове.

Доскоро у нас освен лекарите, ботокс поставяха и козметици и дори стоматолози, а това това често водеше до нежелани ефекти и поражения върху здравето на клиентите. От 15-ти юли обаче е в сила новия стандарт по дерматология и естетична хирургия, който ще ограничи безразборното извършване на естетични манипулации от неспециалисти. Към днешна дата единствено дерматолози и пластични хирурзи имат право да поставят инжекции с ботокс, а това следва драстично да ограничи случаите на странични ефекти и вреди въху здравето на пациентите. В стандарта освен поставянето на ботокс се налагат рамки и за други процедури като например фотоепилация и химически пилинг.

Доц. Мирослава Кадурина, ръководител на катедрата по дерматология и алергология към Военно-медицинска Академия, споделя, че в практиката си често се сблъсква с пациенти, пострадали именно естетични процедури, извършени от неквалифицирани кадри. Новият стандарт беше представен на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина – събитие, организирано от ВМА и председателствано от доцент Кадурина. Като професионалист с дълга успешна практика в областта, доц. Кадурина е изключително щастлива, че след дълги години работа в тази посока, най-после има законово регулиране на дейностите, свързани с естетичните процедури, и че българският пациент вече е защитен и за неговите красота и здраве ще се грижат добри специалисти.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s