Доц. Кадурина: Дермални филъри изглаждат бръчки по лицето

Дермалните филъри са вещества, разработени, за да заместят или променят меки тъкани, най-вече в лицето. Приложението на тези филъри се разпростира до увеличаване на размера на устните, подобряване на контура на лицето, намаляване на бръчките и отстраняване на белези. Филърите се борят със загубата еластин и колаген в тъканите, която времето нанася.

Напоследък употребата на дермални филъри става все по-популярна в козметичната дерматология, поставяйки ги на второ място по популярност след инжекциите с ботокс. Често филърите се поставят и в комбинация с ботокс за постигане на по-добри резултати.

Доскоро такива процедури се извършваха на редица места, включителни и в козметични салони. Това обаче криеше рискове за пациентите, тъй като липсваше контрол върху тези процедури – те се извършваха от неспециалисти като например козметици, стоматолози и дори фризьори, а в страната масово се внасяха филъри със съмнително качество.

По време на лятната академия по практична дерматология и естетична медицина на ВМА, организирана през юни под председателството на доц. Мирослава Кадурина, завеждащ клиниката по дерматология и алергология към Военно-медицинска Академия, беше обсъдено въвеждането на стандарти в областта. В следствие на това такъв стандарт беше приет от здравното министерство и към настоящия момент само сертифицирани лекари могат да извършват подобни процедури. Стандартът налага и контрол върху вноса на препаратите за естетическа хирургия. “С въвеждането на този стандарт българският пациент вече е защитен”, коментира доцент Кадурина, която е един от водещите специалисти по дерматология у нас. Доскоро в практиката на доц. Кадурина и колегите й често се е случвало да приемат пациенти, обезобразени от неправилно извършени козметични процедури, но за в бъдеще специалистите се надяват тази практика да изчезне.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s