Доц. Кадурина: Равномерен тен по цялото тяло – мит или реалност?

В разгара на лятото много хора прекарват часове на плажа или в солариума с надеждата да постигнат развномерен и здравословен тен. Възможно ли е това обаче?

Учени от Съвета за медицински изследвания към университета в Единбург обясняват, че постигането на равномерен загар по цялото тяло едва ли е възможно, тъй като различните части на тялото имат различна резистентност към почерняването.

В изследване, публикувано в списание Experimental Dermatology, те разкриват, че дълбочината на тена вече може да бъде количествено класифицирана. Така например хора без лунички почерняват много по-лено от луничавите, а дупето е много по-резистентно на слънчевата светлина от други части на тялото.

Изследването цели да разбере защо някои части от тялото се поддават на рак на кожата повече от други, при положение, че са изложени на едно и също слънчево лъчение.
Екипът е анализирал кожата на 100 доброволци, които са били изложени на 6 „дози” ултра-виолетово лъчение в две зони на тялото: гърба и задните части.
 
Учените обясняват, че почервеняването на кожата, което често се бърка с началото на тена, всъщност е знак от кожата ни за това, че е повредена. 
 
След седем дни кожата на доброволците е изследвана отново, за да се установи какъв цвят остава тя след като премине на зачервяването.
 
Цветът, който приемаме за тен, в действителност идва от производството на меланин от кожата – защитен механизъм, който не позволява на кожата да приеме твърде голямо количество от вредното UV лъчение.
 
Ръководителят на изследването разказва, че кожата ни е различна в различните части на тялото, а различната кожа не реагира еднакво на излагане на слънчева светлина. Затова и различните зони на тялото би следвало да се подлагат на различна защита от вредните ефекти на слънчевото лъчение.
 
Алтернатива за получаване на равномерен тен е солариумът. Той обаче носи потенциални рискове в дългосрочен план – както директното слънчево лъчение, така и солариумът могат да предизвикат изгаряне, алергични реакции, намалена еластичност и преждевременно стареене на кожата, предупреждава Доц. Мирослава Кадурина, завеждащ катедрата по дерматология и алергология към ВМА и един от най-добрите специалисти у нас. Солариумът значително увеличава рисковете и от рак на кожата, затова доц. Кадурина ни призовава да избягваме употребата му.
 
Ако все пак решите да се доверите на солариум за летния си тен, задължително изискайте информация за потенциалните рискове. Заложите ли на естествения загар на плажа или около басейна, не забравяйте да се предпазвате. „Не се излагайте на слънцето между 12:00 и 15:00 ч. и задължително използвайте фотозащита, за да предотвратите слънчево изгаряне”, казва доц. Кадурина. 
 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s